Veiquí un vertadier plat ivernau, per 6 personas, adaptada 'quí per los vegetarians (la mesma recepta emb lo son e l'imatge aquí).
Per la pasta, vos fau :
- 500 gramas de farina (blat negre quo es melhor mas la blancha pòt o far)
- 1 veire d'aiga
- 1 cuba (40 g) de levura dau bolengier (o de la chimica, mas quò marcha pas parier per levar)
- 1 uòu de pola
- 'na pincada de sau
Dins 'na granda topina, boiratz la farina, la sau, la levura, pueis l'uòu e lo veire d'aiga. Boiratz, sens tassar, jusca a aver 'na pasta espassa mas destachada daus bòrds de la topina.
Laissatz possar 'n'ora dins un endrech chaufat.
Un'ora aprep, vos fau tornar un pauc pastonar, pueis fau far 'na bola e la laissar posar 'n'ora de mai dins un topin e dins un endrech chaufat. Quò balha le temps de preparar la ganitura.
Per la garnitura, vos fau :
- de las pompiras (4 gròssas)
- 'na 'lissa
- de las algas
- dau pebre
Pòdetz o far emb de las pompiras, dau salat, 1 inhon, de la sau, dau pebre, dau perresilh (o de las chausas que v'autres aimatz coma de la citrolha...).
Bon, atz preparat un quauquaren per la garnitura, l'ora es 'chabada, quò es temps de burrar un plat emb lo fond desboitable.
La bola de pasta deu èsser copada : 2/3 per lo fond, 1/3 per lo chapeu.
Fau estalar la pasta emb lo roleu, la posar dins lo plat e per dessus, botar la garnitura e 'chabar per lo chapeu.
Ben resta d'enfornar nòstra tortiera enchapeudada per 'n'ora termostat 6 / 180°.
Variacions :
- Coma la pasta deu èsser levada, pòdetz la preparar la jornada d'avant.
- Per economisar lo forn, pòdetz precuèire 15 minutas, las pomas e las algas dins lo cuechvapor (e dins queu cas, far cueire 35 minutas dins lo forn).
- Pòdetz clafir emb de las fruchas : compota, pruneus (emb de la crema : un uòu, una culhera de farina, una culhera de sucre, un veire de lach, lo tot boirat), de las pomas o de las perras...
Per la pasta, vos fau :
- 500 gramas de farina (blat negre quo es melhor mas la blancha pòt o far)
- 1 veire d'aiga
- 1 cuba (40 g) de levura dau bolengier (o de la chimica, mas quò marcha pas parier per levar)
- 1 uòu de pola
- 'na pincada de sau
Dins 'na granda topina, boiratz la farina, la sau, la levura, pueis l'uòu e lo veire d'aiga. Boiratz, sens tassar, jusca a aver 'na pasta espassa mas destachada daus bòrds de la topina.
Laissatz possar 'n'ora dins un endrech chaufat.
Un'ora aprep, vos fau tornar un pauc pastonar, pueis fau far 'na bola e la laissar posar 'n'ora de mai dins un topin e dins un endrech chaufat. Quò balha le temps de preparar la ganitura.
Per la garnitura, vos fau :
- de las pompiras (4 gròssas)
- 'na 'lissa
- de las algas
- dau pebre
Pòdetz o far emb de las pompiras, dau salat, 1 inhon, de la sau, dau pebre, dau perresilh (o de las chausas que v'autres aimatz coma de la citrolha...).
Bon, atz preparat un quauquaren per la garnitura, l'ora es 'chabada, quò es temps de burrar un plat emb lo fond desboitable.
La bola de pasta deu èsser copada : 2/3 per lo fond, 1/3 per lo chapeu.
Fau estalar la pasta emb lo roleu, la posar dins lo plat e per dessus, botar la garnitura e 'chabar per lo chapeu.
Ben resta d'enfornar nòstra tortiera enchapeudada per 'n'ora termostat 6 / 180°.
Variacions :
- Coma la pasta deu èsser levada, pòdetz la preparar la jornada d'avant.
- Per economisar lo forn, pòdetz precuèire 15 minutas, las pomas e las algas dins lo cuechvapor (e dins queu cas, far cueire 35 minutas dins lo forn).
- Pòdetz clafir emb de las fruchas : compota, pruneus (emb de la crema : un uòu, una culhera de farina, una culhera de sucre, un veire de lach, lo tot boirat), de las pomas o de las perras...