Quò es bentòst la darriera, la sason per jugar los culhors dins los bòscs... Veiquí donc quauques recetas de cosina.
Lo vin de las fuelhas de cassís.Fau : 50 fuelhas (lavadas) / 1 quilograma de sucre / 3 citrons (lavats, non traitats) copilhats ne'n lesca / 1 botelha de vin roja.
Dins un topin, boirar las talhas dau citron, lo sucre, lo vin e bonhar las fuelhas. Aprèp fau far bulhir tot quò 'na bona demiora. Laissar fregir, filtrar e metre dins 'na botelha. La bochada, la conservar a la freschor (doas/tres mesadas). La sentor dau cassís 'riba a cha' pauc.
Las liquors de fruchs sauvatges (mora (=mûre), secant (=sureau), espina-vineta).
La base de la liquor de fruch es de los culhir, òc-ben, los lavar, los bolhar dins un topinot (gres, faiença...). Adjúnher l'aiga e laissar posar 36 oras. Filtrar e adjúnher lo sucre. Laissar fermentar mai de dos jòrns. Metre dins la botelha.
Per la mora, fau :
1/3 litre de suc de fruch.
1/3 litre d'aiga.
75 gramas de sucre.
I a 'na varianta emb 0 gramma 300 d'acid tartric ne'n mai de tot lo resta.
Per lo secant, fau :
1/3 litre de suc de fruch.
2/3 litre d'aiga.
100 gramas de sucre.
Per l'espina-vineta, fau :
1/3 litre de suc de fruch.
2/3 litre d'aiga.
100 gramas de sucre.
Lo siròp de fruchs rojas (cireija, grusela (=groseille), framboesa, mora(=mûre), cassís).
Fau :
-0,5 litre de suc de fruch.
-1 quilograma de sucre.
Lavar los fruchs, los embrucir dins 'na pelha prope per reculhir lo suc. O tornar de biais tot un jòrn. Lendeman, filtrar, adjúnher lo sucre avant de zo posar sus lo fuòc. Des que quò bulhit , fau escumar un còp, puei lo tirar dau fuòc. Una vetz refregit, fau lo metre dins la botelha.
1 volum d'aqueu siròp per 4/5 volum d'aiga frescha fan dau bon beure..
'Tencion per 'massar los fruchs de totjorn o far a mai d'un metre de naut, de los aigats emb dau vinagre blanc, 'na demiora e per 'chabar 'quí lo messagte de prevention, i a daus fruchs poisons crus (lo secant per exemple) mas plan bons cuechs. Ne'n mai d'aquò, lo farmacian es 'quí per vos aidar se v'autres avetz un dobte.
Lo vin de las fuelhas de cassís.Fau : 50 fuelhas (lavadas) / 1 quilograma de sucre / 3 citrons (lavats, non traitats) copilhats ne'n lesca / 1 botelha de vin roja.
Dins un topin, boirar las talhas dau citron, lo sucre, lo vin e bonhar las fuelhas. Aprèp fau far bulhir tot quò 'na bona demiora. Laissar fregir, filtrar e metre dins 'na botelha. La bochada, la conservar a la freschor (doas/tres mesadas). La sentor dau cassís 'riba a cha' pauc.
Las liquors de fruchs sauvatges (mora (=mûre), secant (=sureau), espina-vineta).
La base de la liquor de fruch es de los culhir, òc-ben, los lavar, los bolhar dins un topinot (gres, faiença...). Adjúnher l'aiga e laissar posar 36 oras. Filtrar e adjúnher lo sucre. Laissar fermentar mai de dos jòrns. Metre dins la botelha.
Per la mora, fau :
1/3 litre de suc de fruch.
1/3 litre d'aiga.
75 gramas de sucre.
I a 'na varianta emb 0 gramma 300 d'acid tartric ne'n mai de tot lo resta.
Per lo secant, fau :
1/3 litre de suc de fruch.
2/3 litre d'aiga.
100 gramas de sucre.
Per l'espina-vineta, fau :
1/3 litre de suc de fruch.
2/3 litre d'aiga.
100 gramas de sucre.
Lo siròp de fruchs rojas (cireija, grusela (=groseille), framboesa, mora(=mûre), cassís).
Fau :
-0,5 litre de suc de fruch.
-1 quilograma de sucre.
Lavar los fruchs, los embrucir dins 'na pelha prope per reculhir lo suc. O tornar de biais tot un jòrn. Lendeman, filtrar, adjúnher lo sucre avant de zo posar sus lo fuòc. Des que quò bulhit , fau escumar un còp, puei lo tirar dau fuòc. Una vetz refregit, fau lo metre dins la botelha.
1 volum d'aqueu siròp per 4/5 volum d'aiga frescha fan dau bon beure..
'Tencion per 'massar los fruchs de totjorn o far a mai d'un metre de naut, de los aigats emb dau vinagre blanc, 'na demiora e per 'chabar 'quí lo messagte de prevention, i a daus fruchs poisons crus (lo secant per exemple) mas plan bons cuechs. Ne'n mai d'aquò, lo farmacian es 'quí per vos aidar se v'autres avetz un dobte.