OCCITANIA !! Forum


Vous n'êtes pas connecté. Connectez-vous ou enregistrez-vous

lo catalan oficiau aus pirineus orientaus

Aller en bas  Message [Page 1 sur 1]

ceba e roi

avatar
Guelha de bonda
Guelha de bonda
menter que d'uns e son a batejar tà sàber si l'arrefòrme seré constitucionau o pas, e ad esperar que'u bonvóler e la bona volontat de paris e'ns balhe lo dret de parlar la nòsta lenga avant que crebesse, lo conselh generau deus pirineus orientaus que gahè la craba per la còrda, e votè aquera medida de las volontàrias (enqüèra que plan segur e caurà esperar los arresults e las traduccions dens los hèits, com ac jóslinhan Prost e'u periodista, entà véder la realitat d'aqueras beras paraulas.... totun lo simbòu b'ei hòrt !)

El Consell General dels Pirineus Orientals reconeix l'oficialitat del català
El Consell General dels Pirineus-Orientals acaba de publicar a la seva revista L'accent Catalan, la Carta del Català, que reconeix el català legalment com a llengua del departament dels Pirineus Orientals, a la Catalunya Nord.

No contradiu la constitució francesa
A la Carta del Català s'exposen "els fonaments d'una política lingüística i de reconeixement de la llengua catalana". L'article 1 aclareix que el català és oficial "al costat de la llengua francesa" i que "no amenaça la unitat nacional", i es compromet a ser-ne "un dels actors de transmissió". Així, la Carta del català, que va ser aprovada per 20 vots a favor, cap de contrari i sis abstencions el 10 de desembre passat, no contradiu l'article 2 de la constitució que especifica que l'única llengua oficial acceptada és el francès.

Pel Consell General dels Pirineus-Orientals la Carta del català es basa "sobre els principis universals" com ara la Declaració Universal dels drets Lingüístics, el Conveni Europeu de protecció dels Drets Humans i de les Llibertats Fonamentals o encara la Carta Europea de les llengües regionals i minoritàries.

Respecta a aquest últim text, el Consell General nord-català lamenta el "rebuig del govern francès" de ratificar i aplicar la carta Europea de les llengües regionals i minoritàries perquè "la llengua catalana es troba avui, sense cap marc jurídic que permeti la seva preservació i el seu desenvolupament".

Per això, el Consell General "es felicita" de l'aprovació pels diputats espanyols d'una moció de suport "a la demanda recurrent de ratificació de la carta per l'estat francès".

La Federació per la defensa de la llengua, esceptica
El president de la Federació d'entitats per la defensa de la llengua i la cultura catalanes, Joan-Jaume Prost, ha rebut amb escepticisme la Carta pel català del Consell General dels Pirineus Orientals, que qualifica de "simbòlica".

Segons Prost aquesta carta és plena "de bones intencions, però ara caldrà veure si està seguida per accions concretes, com per exemple la retolació bilingüe de les carreteres". Tot i reconèixer "el pas endavant" que representa l'aprovació d'aquesta Carta pel Consell General, el president de la Federació espera veure "com s'aplicarà" i si, com s'ha fet fins ara, es faran accions purament simbòliques "com la retolació en català de les comarques" o "si hi haurà realment una voluntat de fer del català una llengua funcional".


_________________
La ceba fai bèure e manten la sed

Barbet

avatar
Occitan Warrior
Occitan Warrior
Emb aquò nos concernis un chícol, vaicí çò que ditz l'article 9 de la carta a respècte de la Fenolheda:

>A l'instar des mesures de son action pour la défense et la promotion de la langue catalane, le Conseil Général s'engage à mettre en place toutes les mesures susceptibles de conforter l'usage et la diffusion de la langue occitane sur le territoire concerné.

Sokolovic

avatar
Trobador !!
Trobador !!
Bojarron a écrit:Emb aquò nos concernis un chícol, vaicí çò que ditz l'article 9 de la carta a respècte de la Fenolheda:

>A l'instar des mesures de son action pour la défense et la promotion de la langue catalane, le Conseil Général s'engage à mettre en place toutes les mesures susceptibles de conforter l'usage et la diffusion de la langue occitane sur le territoire concerné.

Mouais...
L'a de trabalh encara. Quora viés que totei lei vilas e vilatges que s'atròvan dins la part catalana an son nom escrich en catalan a l'intrada amb un bèu panèu a man senèstra de la rota alòr que lei vilas e vilatges de la Fenolheda an doei panèus tanben mai lei doei en francés...
De veire...

Barbet

avatar
Occitan Warrior
Occitan Warrior
Sai pancara çò que menarà d'estrambordant ò pas, mi fau gaire d'espèr mas constati que quauqua ren es previst dins la carta, au manco es mielhs que se va siegue pas, e quichar quora sias pas fòra la lei pòu èstre interessant...

sanmarti


Occitan Warrior
Occitan Warrior
Desencusatz me mès i a pas que l'article 9 sul Fenolheda que nos concernis.

Se lo Conselh General d'un despartamant pot prendre una decision com'aquesta (veirem plan totun se sera pas invalidada per un tribunal adiministratiu o que te sabi d'autre....), alavetz, los autres despartaments, regions, comunas etc... o poden far tabes. E aquo es un pauc nostra affar, non?

Contenu sponsorisé


Revenir en haut  Message [Page 1 sur 1]

Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum